Project Plan

The new Library will be constructed on Town-owned land on Ramsdell Lane a few hundred yards from the current building with room on the property for other possible development in the future. There will be attractive landscaping, a patio overlooking the playing fields, covered porch, and increased parking. The single-story building will provide barrier-free accessibility throughout and space for artwork and displays. The flexible, open-concept layout also has been designed to permit re-configuration as citizens’ needs may change in the future, and with open sight lines to allow a small staff to easily observe activity. By carefully identifying how the Library will provide programming, services and materials in the years ahead (more will be digitized or online, for example), the  Library will be a modest 12,300 square feet − practical, maximally economical to operate, and still able to respond to community needs for many years to come. The additional 3,500 square foot basement will be for mechanical equipment and storage by the Library.

aerial
Aerial view of library and surrounding buildings on Ramsdell Lane